keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Kesä, eikä mitään tekemistä


Otsikko ei todellakaan pidä paikkaansa, sillä töitä on riittänyt kiitettävästi. Toisaalta vastapainoksi olen ehtinyt kokea huikeita kesähetkiä täällä Tervossa, mikä välittynee kuvista. Näitä maisemia saattaa tulla ikävä...


Vaihtovalmistelut ovat edenneet hyvin ja matkakuume alkaa vähitellen nousta! Kaksi isoa asiaa on nyt hoidettu: lento Berliiniin on varattu ja lähtöpäivä lyöty sitä myöten lukkoon. Olen myös hankkinut itselleni kämpän ja kämppiksen Leipzigista.

Lähden Saksaan Air Berlinin lennolla Berliiniin keskiviikkona iltapäivällä 7.9. Kanssani matkustaa myös toinen Leipzigiin suuntaava vaihtari Jyväskylästä, mikä toivottavasti vähentää jännitystä. Reissu alkaa mielestäni erittäin kivasti, sillä jäämme ensimmäiseksi yöksi Berliiniin - hyviä ja edullisia hostelleja Mittessä päärautatieaseman tienoilla saa suositella! Torstaina jatkamme toivottavasti levänneinä vielä pari tuntia junalla Leipzigiin, jossa on aikaa koko loppuviikko totuttautua elämään vieraassa kaupungissa ja hoitaa käytännön juttuja, ennen kuin kielikurssi alkaa maanantaina 12.9. Matkan pilkkominen pienempiin osiin ja kaupunkiin saapuminen ajoissa on mielestäni mainio idea, sillä en pidä liian täyteenahdetuista aikatauluista.



Leipzigissa pääsen suoraan uuteen kotiini, joka vaikuttaa aika ihastuttavalta. Hankin kämppäni pari viikkoa sitten saksalaisen nettisivuiston, wg-gesucht.de:n kautta. Olin seuraillut koko alkukesän kyseistä sivustoa, jonne voi jättää ilmoituksia vapaista huoneista kimppäkämpistä, halusinhan asumaan nimenomaan sellaiseen enkä vaihtarien kansoittamiin opiskelija-asuntoloihin. Etenkin kun nämä kimppakämpät, eli WGt (sanasta Wohngemeinschaft = asuinyhteisö) ovat Saksassa suosittu ja Leipzigissa myös erittäin edullinen asumismuoto. Halusin vuokrata kalustetun huoneen mielellään koko vaihtoni ajalle eri syyskuun alusta ensi vuoden heinäkuun loppuun. Lisäksi vuokra saisi olla korkeintaan 250 euroa ja sijainti 10-20 minuutin fillarimatkan päästä keskustasta ja yliopistosta. Saksalaiset kämppikset ja huoneen kiva sisustus olisivat plussaa.

Näillä reunaehdoilla löytyi yllättävänkin monta vaihtoehtoa, kun itse vaihtoon lähtevät saksalaiset halusivat alivuokrata huoneitaan. Kun ilmoituksista useimmat sisälsivät vieläpä havainnollistavia kuvia asunnosta ja tietoa kämppisten opiskelualoista, oli ilmoitusten selaileminen kivaa ajanvietettä kuvitellessani itseni jo asumaan kyseisiin kämppiin. Ajattelin kuitenkin, että huoneen vuokraaminen Suomesta käsin olisi lähes mahdoton tehtävä, sillä tiesin että WG:issä jo asuvat ihmiset tykkäävät haastatella kämppisehdokkaat kasvotusten. Toiveikkaana päätin vastata pariin houkuttelevaan ilmoitukseen kertoen viestissä itsestäni ja painottaen, etten pääsen Leipzigiin paikan päälle ennen syyskuuta.

Ensimmäisestä ilmoituksesta ei kuulunut vastausta, mutta toisesta vastaus tuli muutamassa tunnissa. Kaksion päävuokralaiset, pariskunta, oli lähdössä vuodeksi vaihtoon Portugaliin ja asunnon toiseen huoneeseen oli tulossa siksi aikaa vuokralaiseksi tyyppien kaveri, 21-vuotias saksalainen kemianopiskelijatyttö. Keskustelin sitten pari tuntia tytön kanssa chätissä ja päädyttiin siihen, että meistä tulisi kämppiksiä! Ja tämä selvisi parin päivän kuluessa ilmoitukseen vastaamisesta. Tuntui hurjan nopealta tahdilta, mutta olen tosi iloinen, sillä kämppä ja kämppis vaikuttavat oikein lupaavilta. Toivottavasti kaikki osoittautuu yhtä hyväksi kuin miltä nyt vaikuttaa.



Kämppä on kaksio 1900-luvun alun saneeratussa jugend-talossa. Näitä taloja on Leipzigissa todella paljon, ja puulattiaisia, korkeita ja valoisia asuntoja saa niistä edullisesti. Tuon kuvauksen mukainen puulattiainen yksilö on myös minun tuleva kotini! Maksan täysin kalustetusta asunnosta 220 euroa kuussa sisältäen kaiken. Talo on Reudnitzin kaupunginosassa keskustan itäpuolella, kuitenkin kantakaupungissa eli raitiovaunu kulkee lähes kotiovelle asti ja nurkan takana löytyvät. Ratikalla eli straballa tai pyörällä pääsee keskustaan ja yliopistolle  kymmenessä minuutissa. Sama matka siis kuin Jyväskylässäkin, tosin raitiovaunun sijasta Aallon kaupungissa täytyy käyttää bussia.



Tässä vaiheessa kesää moni asia onkin siis jo hoidettu, ja monia vielä hoitamatta.Olen jo hakenut erasmus-apurahaa yliopiston kv-toimistolta, ilmoittautunut Jyväskylän yliopiston päässä vaihto-opiskelijaksi ja allekirjoittanut vuokrasopimuksen. Myös uusi passi on tilattu ja passikuva epäonnistui, kuinkas muuten. Seuraavat viisi vuotta passista katsoo aika jäätävä raitapaitainen tyttö, jonka silmälasiton look paljastaa sopivasti silmäpussit.
Tottakai olen myös fiilistellyt Leipzigia jo monin mahdollisin tavoin jo siitä lähtien, kun sain tietää sinne päässeeni. Olen mm. etsinyt sopivia lenkkimaastoja kartalta, kartoittanut kaupungin kulttuuritarjontaa ja eläytynyt tuleviin kotikulmiini googlen street view:n avulla.



 Vielä tekemättä on ainakin ulkomaan opintotuen haku Kelalta, vakuutuksen ostaminen sekä luottokortin ja opintolainan hakeminen pankista. Aikomuksena on myös verrytellä kielitaitoa ja valmistautua vastaamaan usein kysyttyihin kysymyksiin Suomesta saksaksi. Yliopiston kielikeskuksen opettajani, Herr Böger, suositteli meitä tutustumaan erääseen nettisivustoon, jossa on artikkeleja Suomesta saksaksi. Ei ollenkaan huono idea. Katsotaan saanko aikaiseksi... Ilokseni ainakin puhuttu saksa tuntuu olevan hyvinkin hallussa, sillä pääsin eilen töissä juttelemaan pitkän pätkän erään saksalaisen pariskunnan kanssa. He vinkkasivat että Berliinissä kannattaa ehdottomasti käydä joulumarkkinoiden aikaan. Eri joulumarkkinoita kun löytyy kaupungista sen 30...



Fiilikset ovat tässä vaiheessa hyvät. Jännitystä ja odotusta on ilmassa sopivasti eikä liikaa, eli töitten tekemiseen jaksaa vielä keskittyä ainakin jotenkin. :) Isompien reissujen ja vapaa-ajan puutteenkin kestää, kun tietää että ensimmäiset neljä viikkoa ennen yliopiston alkamista Leipzigissa ovat todennäköisesti aika rennot, sillä kielikurssia on yleensä vain aamupäivisin. Ja vuoden ajalle onkin suunnitteilla ja monenlaisia reissuja. Toivottavasti tulette ihmiset myös käymään!

1 kommentti:

  1. Täällä vähän vinkkiä vaihtovuoteen ;)

    http://www.jylkkari.fi/2011/09/ulkomailla-rellestys-%E2%80%93-naennainen-huijaus/

    VastaaPoista