keskiviikko 2. toukokuuta 2012

April, April, der macht was er will

Hallo!
On kyllä kulunut tovi jos toinenkin edellisestä päivityksestä. Pahoitteluni! Yritän tässä postauksessa koota huhtikuun tapahtumat yhteen.

Näkymä yliopiston ruokalasta
Tanja
Sini
Maaliskuun lopussa, palattuani kotiin Baijerin reissusta, sain kaksi vierasta Jyväskylästä. Sinin ja Tanjan kanssa vietimme ensin kaksi päivää Leipzigissa, jonka jälkeen suuntasimme seuraavaksi pariksi päiväksi Berliiniin. Lähes samalla hetkellä kun Tanja ja Sini joutuivat lähtemään lentokentälle, saapui seuraava vieraani Jyväskylästä, Johanna, joka vieraili vain Berliinissä. Sain Berliini-kiintiöni täyteen (ainakin hetkeksi), sillä olin kaupungissa sunnuntai-illasta lauantaiaamuun asti. Tällä kertaaa oli kunnolla aikaa tutustua kaikessa rauhassa eri kaupunginosiin, ja viikon aikana tulikin käveltyä paljon. Baijerin kesäisistä ilmoista lämpötilat laskivat pääsiäisviikoksi lähes parilla kymmenellä asteella, ja Berliinissä oli todella tuulista ja koleaa koko viikon... Siitäkin huolimatta: Berliini oli taas ihana! Seura oli myös parasta, kiitos tytöille.

 Spree, Berlin
Schloss Charlottenburg, Berlin
 Launtaiaamuna lähdin Berliinistä kimppakyydillä kohti etelää. Ehdin pyörähtää kotona Leipzigissa puolisen tuntia pakkaamassa reppua uudelleen ennen seuraavaa kyytiä, joka vei minut tuttuun paikkaan, Spielmesin kylään Thüringeniin. Sain juhlia pääisäistä Eisenschmidtin perheen kanssa, ja pyhät sujuivat oikein mukavasti. Ohjelmassa oli mm. mummon synttärijuhlat, sukulaisten luona kyläilyä, pääsiäiskirkko, pääisäiskorien etsintää puutarhasta sekä grillailua. Ruoka oli jälleen kerran erittäin herkullista ja sitä oli paljon. Seutu on kuuluisa kakkuperinteestään, ja mummon synttäreillä oli tarjolla noin kymmentä erilasita kakkua. Kyllä kelpasi. Paikallisten kanssa rupatellessa huomasin, että murteen ymmärtämiseni oli parantunut hieman sitten viime vierailun! Sitä se ei tosin edelleenkään tarkoittanut, että olisin ymmärtänyt kaiken.
Paikallisista pääsiäisperinteistä mainittakoon keitettyjen sekä värjättyjen kananmunien kuoren särkeminen heittämällä muna ilmaan. Heittäminen tapahtuu erityisen virkatun verkon avulla, jolla kananmunat saa kätevästi singottua korkeuksiin. Laskeutumispaikaksi kannatta valita pelto tai muu pehmeä alusta, jotta keitetty sisus ei kärsi maahan osuessa. :)

Pääsiäismunilla koristellut puut ovat Saksassa pääsiäisen merkki
 Bonny der Hund, Spielmes
 Pääsiäisen jälkeen oli vihdoin aika aloittaa kesälukukausi ja palata yliopistolle. Lukukautta on kulunut nyt kolme viikkoa, ja opiskeltavaa rittää heinäkuun loppupuoliskolle asti, jolloin tentit ovat. Kaikki kesän kurssini ovat sosiologiaa, teemoina mm. sosialisaatio, eurooppalainen identiteettis sekä tunteiden sosiologia. Pitkän loman jälkeen opintoihin riittää taas virtaa, ja on ollut tietysti kivaa, kun tärkeä vaihtariporukkamme on jälleen koossa.

Augustusplatz ja yliopiston uusi päärakennus, Leipzig
Augustusplatz

Reilu viikko sitten sunnuntaina  vuorossa oli kevään huipputapahtuma, Leipzigin maraton. Menin jo ajoissa ilmoittautumaan elämäni ensimmäiselle puolimaratonille, ja vaikka harjoittelukausi olikin erittäin rikkoinainen, pääsin kuin pääsinkin llopulta lähtöviivalle! Viime kuukausien flunssatiheydellä se kun ei ollut mikään itsestäänselvyys...Helmikuun ja maaliskuun reissailut ja sairastelut hankaloittivat treenamista sen verran, että kävin juoksemassa noiden kuukausien aikana yhteensä ehkä kolme kertaa. No, viimeiset pari viikkoa ennen h-hetkeä sain olla kuitenkin terveenä ja valmistautua kotona Leipzigissa hyvin, joten lähdin luottavaisin mielin kisailemaan.
Sunnuntaina keli oli aurinkoinen ja lämmintä riitti 15 asteen verran. Juoksusää oli siis mitä mainioin! Puolimaratonin suomalaisedustus oli hyvä, sillä vaihtarikaverini Rebekka sekä hänen Leipzigissa vierailulla olleet vanhempansa juoksivat myös. Puolimaratonilla juostiin yhden kerran lenkki, joka kulki kaupunkialueella leveitä asfalttikatuja pitkin. Varsinkin alussa porukkaa riittikin melkein ruuhkaksi asti. Sain Rebekasta juoksuseuraa, ja juoksimme yhdessä lähes lähdöstä maaliin. Kummallakaan ei ollut kokemusta puolimaran juoksemisesta, joten alkuvauhtimme oli rauhallinen. Suunnilleen 7 km:n kohdalla huomasimme, että voimia on hyvin jäljellä ja voisimme kiristää tahtia. Loppumatkan ohittelimmekin ihmisiä ja pidimme reipasta vauhtia. Itselläni juoksu kulki kevyesti noin 15 km asti, jonka jälkeen sai sitten pakottaa itsensä pitämään juoksun vauhdikkaana. Siinä vaiheessa oli todellakin tarpeellista, että oli joku, joka pakotti jatkamaan eteenpäin, ja Rebekan kanssa vuorotellen johdimme ja peesasimme.
Reitti oli mielestäni tosi kiva, ja reitin varren kannustusjoukot sekä huoltopisteet saavat täydet pisteet! Vaikka olinkin viimeisen kilometrin aikana aivan poikki enkä olisi jaksanut enää yhtään, oli fiilis suurimmaksi osaksi korkealla. :) Maaliin saavuin ajassa 2.02.37, johon voi olla ihan tyytyväinen, kun ottaa huomioon surkean harjoitteluni. Ensi kerralla tavoite on selvästi alle kahdessa tunnissa!

Kaupungin parhaat jäätelöt kotikaupunginosassa, Reudnitzissa
Eisträumerei @ Reudnitz
Viime viikolla Leipzigissa järjestettiin kansainvälinen A Cappella-festivaali. Varasimme Iinan kanssa liput ruotsalaisen Kraja-yhtyeen konsertiin. Krajan muodostavat neljä nuorta naista Uumajasta, ja yhtyeen musiikki pohjautuu ruotsalaiseen kansanmusiikkiin. Tykkäsin keikasta kovasti, mutta vieläkin parempaa oli tulossa. Huomasimme, että festivaalin yhteydessä järjestettävässä kutsukilpailussa esiintyy helsinkiläinen lauluyhtye Ensemble Norma. Perjantaina tie vei siis uudestaan Gewandhausin Mendelssohn-saliin, jossa esiintyi tuona ensimmäisenä kilpailupäivänä neljä yhtyettä. Noiden neljän joukossa Ensemble Norma oli mielestäni aivan omassa sarjassaan. Yhtye esitti neljän biisin ohjelmiston, ja mukana oli biisejä niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin. Esitys oli aivan mahtava ja sai yleisöltä valtavat suosionosoitukset. Mielestäni ryhmä ammentaa paljon suomalaisesta lauluyhtyeperinteestä, mutta tekee kuitenkin selvästi omaa juttuaan. Keikka jää itselleni mieleen ehdottomasti yhtenä mieleenpainuvimmista hetkistä Leipzigissa; oli hienoa ja liikuttavaa kuulla omaa kieltään kauniisti ilmaistuna. Yhtye saavutti muuten kilpailussa 2. sijan. :)

Parvekeillallinen
28.4. klo 20, Lene-Vogt-Park, Leipzig
Kesä on saapunut Leipzigiin! Täällä on ollut nyt viikon ajan erittäin lämmintä: päivälämpötilat ovat olleet 25 tienoilla, ja viikonloppuna päästiin jopa lähelle kolmeakymmentä. Melko hyvin huhtikuuksi! Parhaillaan kaupungin ympärillä pauhaa jo monetta tuntia ukkonen, joka on kesän ensimmäinen. Viimeisen parin viikon aikana myös luonto on alkanut vihertää kunnolla; puut kukkivat ja niiden lehdet alkavat olla jo isoja, ja nurmikkoa tarvitsee jo leikata. :)
Otsikko on muuten tunnettu saksalainen sananlasku, joka kuvaa huhtikuun vaihtelevaa säätä. Käännöshän kuuluu, että "Huhtikuu tekee mitä haluaa". Sananlasku piti kuluneen huhtikuun osalta paikkansa hyvin: vielä alkukuusta lämpötilat olivat jopa pakkasella ja räntääkin tuli välillä taivaalta, ja kuun loppupuolelle olikin jo täysi kesä.

Der erste Mai in Johannapark

Viime viikonloppuna nautin kesästä pyöräillen (korjautin vihdoin pyöräni, ja se kulkee hyvin. Jippii!), puistossa kavereitten kanssa hengaillen sekä parvekkeella aikaa viettäen (iltakymmeneltä tarkenee vielä hyvin). Maanantaina valmistauduimme vappuun paistamalla porukalla luonani 30 munkkia. Rasvan haju tuntuu kämpässämme vieläkin, mutta kyllä se oli sen arvoista. Tiistaina kokoonnuimme puistoon kansainväliselle vappupiknille, asiaankuuluvasti jo aamupäivästä. Lähes kaikki suomalaisvaihtarit sekä suuri joukko kansainvälisiä ystäviä oli kokoontunut paikalle, ja ainakin mulle vappu oli lämpimin ikinä! Olin tehnyt ajoissa simaa (ja onnistunut siinä), ja kun Iina apujoukkoineen oli myöskin kunnostautunut munkinpaistossa, eivät munkit loppuneet kesken ja vapputunnelma oli taattu. Koska 1.5. on myös Saksassa vapaapäivä, oli puisto iltapäivästä täynnä piknik- ja grilliseurueita sekä auringonottajia.

Vappupiknikväkeä
Näillä keleillä on ollut mukavaa viettää aikaa myös Leipzigin halki virtaavilla joilla. Valitsin nimittäin yliopistoliikunnan tarjonnasta melontakurssin, joka on ihan huippu! Olen päässyt ensimmäistä kertaa melomaan kajakilla, ja se on osoittautunut tosi kivaksi. Miksi en ole päässyt kajakoimaan jo Suomessa?

Johannapark, Leipzig

Huomenna lähden taas reissuun. Tiedossa on 11 tuntia junamatkailua Tsekin halki Budapestiin saakka, jonne lähden unkarilaisen ystävieni Dorin ja Vikin luokse. Matkaseurana ovat Mylene ja Silvia, ja tiedossa majoitus budapestiläisessä perheessä, mahtavat paikallisoppaat sekä toivottavasti kylpemistä!

Ihanaa kevättä Suomeen toivotellen,
Anne


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti